Aminohape tsitrulliin on populaarne toidulisand tervisele ja füüsilisele koormusele. Seda aminohapet toodetakse kehas looduslikult ja seda võib leida ka toidust. Tsitrulliin on aminohape, mida esmakordselt leiti arbuusist. Seda aminohapet peetakse väheoluliseks, see tähendab, et teie keha saab loomulikult mõnda ise toota. Kuid võite oma taset tõsta, süües teatud tsitrulliini sisaldavaid toite või võttes toidulisandit. Need kõrgemad tasemed võivad avaldada kasulikku mõju tervisele ja füüsilisele koormusele. Tsitrulliini võib kasutada ka veresoonte laiendamiseks ja see võib mängida olulist rolli lihaste ülesehitamisel. Tsitrulliini üks peamine viis on vasodilatatsiooni suurendamine, mis viitab arterite või veenide laienemisele. Vasodilatatsiooni seostatakse ka vererõhu langetamise ja verevoolu suurenemisega.
Pärast tsitrulliini tarbimist muudetakse osa teiseks aminohappeks, mida nimetatakse l-arginiiniks. Arginiin muundatakse lämmastikoksiidiks nimetatavaks molekuliks, mis põhjustab veresoonte vasodilatatsiooni, lõdvestades neid ahendavaid lihasrakke.
Huvitaval kombel võib tsitrulliini tarbimine suurendada arginiini organismis rohkem kui arginiini enda tarbimine. Selle põhjuseks on erinevused selles, kuidas keha arginiini ja tsitrulliini töötleb ja neelab. Lämmastikoksiidi ja verevoolu suurenemine võib olla üks protsessidest, mis on seotud tsitrulliini kasuliku mõjuga füüsilisele koormusele.
Kuigi tsitrulliin ei ole aminohape, mida kasutatakse otseselt valkude moodustamiseks, on näidatud, et see suurendab valkude sünteesi, stimuleerides olulist signaalirada, mis on seotud lihaste ülesehitamisega.
Tsitrulliinil on kehas oluline roll, kuid erinevalt mõnest aminohappest ei kasutata seda peamiselt valgu loomiseks. Siiski on tsitrulliinil vajalik osa karbamiiditsüklis, et keha kahjulikest ühenditest vabastada. Täpsemalt karbamiidi tsükli abistamine ammoniaagi eemaldamiseks kehast. Selle tsükli lõpptoode on karbamiid, millest organism vabaneb uriiniga.
24,00 €