- Igas kapslis on kuni 250 mg uridiinmonofosfaati
- Vegan sõbralik
AH Uridine on toidulisand uridiin uridiin-5'-monofosfaatdinaatriumsoola kujul. Pakendis on 60 kergesti neelatavat kapslit, millest piisab 60 päevaks toidulisandina.
Uridiin ja selle omadused
Uridiin on nukleosiid, mis koosneb lämmastikku sisaldavast uratsilist ja suhkruriboosist. Uridiinmonofosfaat (UMP) on omakorda nukleotiid, mis koosneb uridiini nukleosiidist, mis on ühendatud ühe fosfaatrühmaga. See on üks RNA (ribonukleiinhappe) põhilisi ehitusplokke.
UMP on rakkudes peamine metaboliit ja sellel on palju olulisi bioloogilisi funktsioone. See on esialgne nukleotiid nukleosiidpürofosfaatide, näiteks uridiindifosfaadi (UDP) ja uridiintrifosfaadi (UTP) biosünteesi rajal. Need kõrgemad pürofosfaadid on olulised paljude rakuprotsesside jaoks, sealhulgas polüsahhariidide, glükogeeni sünteesiks ning valkude ja lipiidide modifitseerimiseks . Uridiini kasutavad teadusuuringud keskenduvad peamiselt selle närvisüsteemile avalduva mõju analüüsimisele. See on tingitud asjaolust, et uridiinmonofosfaati peetakse närvistruktuuride rekonstrueerimisega seotud teguriks.
Toitumisalane teave
1 kapsli kohta
|
summa
|
%DV*
|
Uridiin
|
250 mg
|
-
|
*- päevane väärtus
Koostisained
Uridiin-5'-monofosfaadi dinaatriumsool, kapsli kest (HPMC), riisitärklis, mahuaine: tselluloos; paakumisvastased ained: magneesiumstearaat (taimne), ränidioksiid.
JUHISED KASUTAMISEKS
Võtke 1 kapsel toodet koos 200 ml veega. Tarbi üks kord päevas.
Uridiin on looduslikult esinev nukleosiid, mis mängib olulist rolli RNA sünteesis, energia metabolismis ja raku signaaliülekandes. Viimastel aastatel on uridiini uuritud mitmesuguste terviseprobleemide ja kognitiivsete funktsioonide toetajana12.
Teaduslike Uuringute Peamised Tulemused
Närvisüsteemi ja aju tervis
-
Neuroprotektsioon ja närvide taastumine: Loomkatsed on näidanud, et uridiin soodustab närvirakkude kasvu, neuriitide väljakasvu ja närvide taastumist pärast vigastusi. Samuti on täheldatud antioksüdantseid ja põletikuvastaseid omadusi, mis võivad aidata kaitsta aju neurodegeneratiivsete protsesside eest34.
-
Kognitiivne funktsioon: Uridiin toetab fosfatidüülkoliini sünteesi, mis on oluline neuronite membraanide tervise ja uute sünaptiliste ühenduste moodustamiseks. See võib soodustada õppimist, mälu ja neuroplastilisust54.
-
Meeleolu ja neurotransmitterid: Uuringud viitavad, et uridiin võib mõjutada dopamiini ja atsetüülkoliini taset ajus, aidates kaasa paremale meeleolule ja kognitiivsele võimekusele54.
Metaboolsed ja muud mõjud
-
Glükoosi ja lipiidide ainevahetus: Loomkatsetes on leitud, et lühiajaline uridiini manustamine võib parandada glükoositaluvust, kuid pikaajalisel kasutamisel võib see hoopis tõsta veresuhkru taset ja soodustada insuliiniresistentsust. Uridiin mõjutab ka kolesterooli ainevahetust ning selle mõju sõltub manustamise ajast6.
-
Toidutarbimise reguleerimine: Inimuuringud on näidanud, et uridiin võib suurendada söögiisu ja toidutarbimist, mistõttu uuritakse selle potentsiaali söögiisu häirete ravis78.
Psüühikahäired
-
Depressioon: Väikesemahulises avatud uuringus noorukitel bipolaarse depressiooniga täheldati uridiini manustamisel märkimisväärset depressioonisümptomite vähenemist ilma tõsiste kõrvaltoimeteta9.
Ravimite kõrvaltoimete leevendamine
-
Keemiaravi kõrvaltoimed: Uridiini derivaate kasutatakse teatud keemiaravi ravimite (nt fluorouratsiil) toksilisuse vähendamiseks, parandades patsientide ellujäämist ja vähendades kõrvaltoimeid10.
Kasutusalad
-
Toidulisandina kognitiivse funktsiooni ja närvitervise toetamiseks14
-
Potentsiaalne abivahend neurodegeneratiivsete haiguste (nt Alzheimeri, Parkinsoni tõbi) uurimisel4
-
Abistav ravi närvikahjustuste ja taastumise korral3
-
Söögiisu reguleerimine ja potentsiaalne kasutus söögiisu häirete ravis78
-
Abistav aine keemiaravi kõrvaltoimete leevendamisel10
Võimalikud kõrvaltoimed ja ohutus
-
Lühiajaline kasutamine on üldiselt hästi talutav, kuid võimalikud kõrvaltoimed on seedetrakti vaevused (nt iiveldus, kõhuvalu, kõhulahtisus)9.
-
Pikaajaline kasutamine võib mõjutada veresuhkru taset ja insuliinitundlikkust, mistõttu tuleb olla ettevaatlik diabeedi või ainevahetushäirete korral6.
-
Söögiisu suurenemine on täheldatud nii loom- kui inimuuringutes78.